FaillissementFaillissement

Voor veel bedrijven in Nederland is het momenteel aanpoten en een kwestie van overleven, maar voor sommige kan het tij niet meer worden gekeerd. Zo’n 700 ondernemingen per maand worden helaas failliet verklaard. Een historisch dieptepunt in de rijke bedrijfsgeschiedenis van Nederland. Een faillissement kunt u als ondernemer zelf aanvragen, maar dit kan ook gebeuren wanneer een aantal klanten of leveranciers geen geld dan wel goederen heeft ontvangen. Wanneer u een schuldeiser bent heeft u een advocaat nodig om het faillissement verzoek in te dienen. Bij een eigen aangifte hoeft dit echter niet.

Curator

In dergelijke situaties wordt er een curator aangesteld die het faillissement moet gaan leiden. Hij zal de inkomende en uitgaande geld en goederenstromen controleren en verdelen over de schuldeisers. Hoe de verdeling precies in zijn werking gaat is te complex proces en zal in een onderling gesprek met de curator worden besproken. Uiteindelijk moet de curator komen met een voorstel om het faillissement af te ronden.

Juridische hulp bij faillissement?
Neem direct contact op!>
  • Snel in contact met specialisten
  • Veel ervaring bij faillissementen
  • Snel weten wat uw rechten zijn
  • Eerste contact altijd vrijblijvend
  • Per maand worden zo’n 700 ondernemingen in Nederland failliet verklaard

    Einde van een faillissement

    Een faillissement kan op een aantal verschillende manieren eindigen zoals een omzetten, eigenlijke opheffing, oneigenlijke opheffing, uitdeling en een akkoord. We zullen de vormen hieronder kort toelichten.

    Omzetting
    Met omzetting bedoelen we dat een faillissement wordt omgezet in een schuldsanering. Dit kan voorkomen als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden:

    • Goede trouw bij het ontstaan van schulden. (handelen uit goede motieven)
    • Goede trouw tijdens het faillissement.
    • Voldoen aan de maximale boedelbijdrage.

    bedrijfsongeval-wat-nu

    Eigenlijke opheffing
    Het faillissement kan niet geheel worden vergoedt door het aanwezige geld. De curator kan doormiddel van rechtszaak het overige deel van de schuldenaar krijgen. Hierbij geldt wel dat de schuldenaar meer geld moeten hebben dan dat een rechtszaak kost.

    Oneigenlijke opheffing
    Bij deze vorm van opheffing is er wel genoeg geld om het faillissement te bekostigen, maar het restant is niet genoeg om partijen als het UWV volledig te betalen.

    Uitdeling
    Bij de vorm uitdeling is er voldoende geld aanwezig om de eerste schuldeisers te betalen zoals het UWV en de fiscus, maar onvoldoende om aan betalingsverplichtingen van preferente schuldeisers en concurrente schuldeisers te voldoen.

    Akkoord
    Een situatie die vrij weinig zal voorkomen is een faillissement akkoord. Een derde partij is bereidt om de failleerde geld te schenken of te lenen om de overige restanten te bekostigen.

    Pro deo advocaat inschakelenOnze ervaring

    Advocaatinschakelen.nl heeft een breed netwerk aan advocaten waarvan een aantal gespecialiseerd zijn in het faillissementen surseance van betalen. Door deze ervaring kunnen we u adviseren hoe om te gaan met onder andere uw werknemers, schuldeisers zoals de fiscus, banken, investeringsmaatschappijen, leveranciers en klanten. Ook de persoonlijke aansprakelijkheid zal onderzocht worden wanneer het gaat om een besloten vennootschap. Wanneer het bestuur heeft gefaald en onverantwoordelijke beslissingen heeft genomen kan het hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele tekorten van een faillissement. Bij dergelijke beschuldigen kunnen wij u helpen met een bezwaar.

    Letselschade?
    • Advies op maat
    • Direct contact met een specialist
    • 24 uur per dag bereikbaar
    • Volledige juridische ondersteuning
    Direct contact?
    Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
    >
    AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472